Sundsvall

23 juni 2025 - Sundsvall, Zweden

We nemen afscheid van fijne, lieve en allerhartelijkste mensen.

De bestemming vandaag is Sundsvall, aan de Botnische Golf, zo'n 159 km noordoostwaarts.
We tanken eerst de auto af bij Qstar, voor € 1,44/liter.
De route leidt ons door bossen en langs meren. Met een maximaal toegestane snelheid van 70 km/uur is het een relaxte en prachtige rit. Ondanks de bewolking en lichte motregen die af en toe valt.

Wat ons bij Arbrå en nu ook onderweg opvalt is dat geen enkel huis omheind is. Gewoon gras, struiken of een greppeltje om het terrein te markeren.
Bij Hudiksvall stoppen we voor een broodje en koffie.

Het Continental Apartment Hotel Sundsvall heeft geen receptie. Alles gaat via email. Nadat we onderweg de betalingsbevestiging hebben gemaild, ontvangen we tegen drie uur per mail de toegangscode van de voordeur en van kamer 202. Prima geregeld allemaal.

In de stad aangekomen zoeken we Sundalls turistbyrå (VVV) voor informatie over bezienswaardigheden en bovenal over de diverse wandelroutes. Maar op het aangegeven adres 'Centralgatan 8' lopen we het Italiaanse Restaurant Basta binnen.
Dan maar naar het Stadhus om de hoek. Een vriendelijke beambte -op sokken- meldt ons dat de VVV twee jaar geleden is gesloten. Hij helpt ons vervolgens aan een folder over de stad, een website vol info en het adres van de Kulturmagasinet waar ook de bibliotheek is gevestigd. Daar aangekomen vinden we de beoogde info en ook daar een vriendelijke medewerker die ons helpt.
Weer buiten worden we onthaald met een moppie muziek. Ze hebben helemaal uit Noorwegen een gezelschap over laten komen om ons te verwelkomen. Hoe leuk!
Vriendelijke stad, Sundsvall.

We doen boodschappen en na het eten lopen we wederom door het centrum. Het is de eerste dag zonder zon, maar het is in de stad in elk geval droog. De laaghangende bewolking houdt bergtoppen uit het zicht. Ook richting zee, met de 170 m lange Sundsvallbron (brug) over de baai, is een wazig beeld. Het nog vaag zichtbare eiland Alnön belemmert een blik op de Botnische Golf.

Morgen weer een dag.

1. Marjatta Onkenhout:
    23 juni 2025
    Bij ons ook motregen. Wij konden helaas geen worsten grillen.
    Konden jullie Noblesse vinden?
  2. Bert:
    23 juni 2025
    Nee, nog geen Noblesse helaas. Lidl was 't dichtstbijzijnde en die had het niet. Morgen weer nieuwe kansen.
  3. Henri:
    Mooi
  4. Geard:
    24 juni 2025
    Weer een mooi verhaal en mooie foto's...
    Maar met een beetje zon zou het er toch gelijk een stuk vrolijker uit hebben gezien...