København

11 juli 2025 - København, Denemarken

De metro brengt ons in zeven minuten vier haltes verder. We stappen uit bij Kongens Nytorv en wandelen een ander deel van het centrum in dan gisteren. We zien Pub The Dubliners, het is daar nog angstvallig stil rond de vele bierpompen.
Wellicht het bekendste Deense merk ‘Lego’ heeft hier ook een winkel. Aan een wand is een deel van Nyhavn nagebouwd met de kleine plastic steentjes. We zien ook dat Lego al sinds 1934 bestaat.
De vele verbouwingswerkzaamheden in het centrum maken het wat rommelig, dat is jammer.

We halen koffie met een kanelsnegl  kaneelboodje bij 7Eleven en nuttigen dat op een bank voor de Københavns Domkirke ‘Vor Frue Kirke’, dat om 12.00 uur open gaat voor publiek, er is nu een dienst gaande. De pastor van de Evangelisch-Lutherse kathedraal lijkt een sportief man, getuige de fiets die voor het gebedshuis staat.

Aan de buitenzijde is het gebouw grof, plomp en bombastisch. Als we even later naar binnen treden doet de Domkirke sereen aan met de lichte kleuren die zijn gebruikt en de sobere, regelmatige inrichting. Slechts beelden van de twaalf apostelen sieren de kerk. Plus uiteraard een beeld van Jezus, bij het altaar.
Bijzonder zijn de banken tegenover elkaar in het voorste deel.

Gammeltorv en Nytorv - ‘Oude Markt en Nieuwe Markt’ - zijn twee in elkaar overlopende pleinen. Er blijkt een Zuidkoreaanse festival gaande, genaamd ‘Janchi’. Er staan diverse kramen, enkele met cosmetica en andere met hapjes uit het Aziatische land. Alles wordt overduidelijk gesponsord door Hyundai. Een zangeres van het ‘Korean Traditional Music Ensemble’ onderhoudt het publiek van festival ‘Janchi’. Nou jankie kan ze, de traditioneel Koreaanse klanken klinken voor ons westerlingen toch apart. En spatzuiver is het ook niet. Daarentegen is de passie en overgave onnavolgbaar en daarom leuk om te aanschouwen. De aanwezige Koreanen in het publiek zijn zeer enthousiast. Ook de opzwepende percussie van vier Koreanen wordt vol overgave uitgevoerd. Dat alleen al maakt het leuk.

Via het Radhus lopen we naar Christiansborg, het paleis waar delen van de overheid en het Hooggerechtshof zijn gevestigd. Onderweg zien we een bruidspaar zich laten fotograferen bij de grachten.

Op Nyhavn nemen we enkele smørrebrød met diverse soorten vis. Heerlijk. Smørrebrød  heeft de structuur van roggebrood, smaakt daar ook enigszins naar, maar niet zo sterk als wat wij gewend zijn.

Naast ons komt een Scandinavisch stel zitten. Duidelijk herkenbaar aan de zangerige ‘eu’ klanken. Het vreemde is dat als de Deense ober de bestelling op wil nemen dat het gewenste eten in het Engels wordt opgegeven. De ene ‘eu’ (ö) is kennelijk niet de andere ‘eu’ (ø).

Het begint zachtjes te regenen, dus besluiten we iets binnen te bezoeken.
We gaan naar Operean, het operagebouw, op het eiland Christianshavn. De zaal daar moet bijzonder zijn. Bij aankomst blijkt de rondleiding vanmorgen al geweest en mogen we niet zelf de grote zaal in. Ook niet stiekem. De deuren zitten gewoon op slot.
De wijk Christianshavn heeft gemoderniseerde en tot woningen en kantoren verbouwde  havengebouwen. Prachtig gedaan. Doet Yup-achtig aan, er heerst een leuke sfeer.

Het blijft zachtjes regenen. Terug op Nyhavn wordt weer live opgetreden. Nu door een Jazz band, met drie blazers. Heerlijke muziek. Na een paar nummers leggen de muzikanten de instrumenten aan de kant. Wat de zangeres precies zegt weet ik niet, maar het klinkt zoiets als: "Det tøtter is vølgeløpen met røgenwæter, we støppun er even mæ."
Hoe dan ook, de muzikanten pauzeren.

We nemen een drankje op het terras.
De hele wereld loopt voorbij. Veel Aziaten, Amerikanen hoor je pratend voorbij gaan, Zuid-Amerikanen (aan het uiterlijk te zien), Frans, Duits, en veel ‘eu’-'s.

We hebben een glimp kunnen opvangen van København. Het is een leuke stad.

’s Avonds, in de bar van CPH Studio Hotel maak ik de blog af en zet die met de foto’s in Reislogger. Straks op tijd naar bed. Morgen willen we een groot deel van de terugreis afleggen.

1. Matthijs:
    12 juli 2025
    Jolanda en Bert wat hebben jullie een mooie reis gemaakt in Scandinavië familie bezoek, veel gezien en Bert veel mooie verhalen geschreven. Is door deze mooie reis Italië nu iets naar de achtergrond geschoven ? En Bert volgend seizoen cursus Zweeds voor beginners 🤩
    We horen het vast allemaal nog wel bij de vakantie evaluatie borrel 😂
  2. Bert:
    13 juli 2025
    Kijk, niente è meglio della Dolce Vita, maar Zweden is absoluut de moeite van bezoeken en beleven waard.
  3. Jacqueline:
    13 juli 2025