Priwallpromenade
16 juni 2025 - Lübeck-Travemünde, Duitsland
Geruisloos glijdt de Wallenius Sol uit het Zweedse Göteborg langs de jachthaven naar de containerlosplaats, verder landinwaarts. Met de gebouwen en karakteristieke woningen van Travemünde op de achtergrond besef je pas hoe groot het anderhalf voetbalveld lange schip daadwerkelijk is. Het is indrukwekkend het blauw-witte gevaarte zo dichtbij langs te zien varen.
Morgenochtend varen wij met de veerboot de route andersom, het zeegat uit.
We bewonderen de talloze zeilboten in de jachthaven, allemaal in zeer goede staat. Het meest in het oog springt de Passat, een viermaster bark. Het schip is in de jaren vijftig van de vorige eeuw uit de vaart genomen en doet nu dienst als museumschip en evenementenlocatie. De laatste matroos “Fiete” is vereeuwigd met een standbeeld dat voor het vaartuig in het water staat.
De zeebries voelt warm aan. Het is heerlijk flaneren over de fraaie Priwallpromenade. De verbouwing van deze boulevard en de daaraan gelegen gebouwen is in 2020 afgerond. Samen met de jachthaven en Passat doet het geheel modern, verzorgd, en chic aan. Een mondaine kustplaats.
Ons Hotel Slow Down (heerlijk..., die naam) staat op huisnummer 20. Het kijkt aan de voorzijde uit op de jachthaven en de vaargeul en aan de achterzijde op een bungalowpark dat doet denken aan een duingebied. Een echt vakantiegevoel.
De route vandaag naar Travemünde verliep probleemloos. Via Leeuwarden, Groningen, Bremen en Hamburg kwamen we om 14.30 uur aan. De auto weer afgetankt, voor € 1,629/liter (…), dan zijn we daar de komende 1.000 km vanaf; het voordeel van een hybride auto. Met de pont bereikten we het schiereiland Priwall, en checkten in bij ons hotel aan de Priwallpromenade.
In de tapasbar van het hotel nemen we bij het eten ons voorlopig laatste witte wijn en biertje. In Zweden zal alcoholhoudende drank te kostbaar zijn. Ach, een tijd zonder is ook niet erg.
Toch?

Straks op de boot ; Goede Vaart