Cagliari

10 juni 2024 - Teulada, Italië

Na anderhalf uur rijden door de bergen, langs de kust en door een industrieterrein met tientallen gas- en olie-opslagtanks bereiken we Cagliari. De hoofdstad van het eiland.

De auto kunnen we kwijt in centro storico aan Piazza del Carmine. Zowaar gratis parkeren (tussen de witte strepen, blauw is wel betalen). We hebben het dubbel gecheckt, dus gaan er van uit dat het klopt.
Dat vieren we dan ook maar met een caffè bij 'Dolcerie Enoteca Pacini'. Dit is al de vijfde gelegenheid waar de toiletdeur niet op slot kan. Sardijnen houden kennelijk van gezelligheid.

We vinden het opvallend dat prachtige historische gebouwen en straten worden afgewisseld met verwaarloosde optrekken, en modernere gebouwen. Er wordt ook veel verbouwd.

In Chiesa Sant'Anna zoeken we de koelte op. De koster maant ons weliswaar niet, maar de deur wordt achter ons wel gesloten.
Bij Piazza Yenne is het standbeeld van Re (Koning) Carlo Alberto getooid in de blauw/rode kleuren van 'Cagliari Calcio', de enige Sardijnse voetbalclub die in de hoogste divisie -Serie A- uitkomt en het afgelopen seizoen ternauwernood degradatie kon voorkomen. Kennelijk een feestje waard.
Een tweede caffèstop houden we bij PabloCaffè aan Via Martini. Even verderop is het Gouvernementsgebouw van Sardegna en de 'Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta in Cielo e di Santa Cecilia vergine e martire'. Dat is een hele mond vol, en het is ook een hele grote kerk, met een crypte. In de nissen daarvan liggen de overblijfselen van 179 martelaren.

Vanaf het imposante Bastione Saint Remy zijn vergezichten over de stad, de kust en Golfo di Cagliari.
Aan de voet van de Bastione, aan het Piazza Costituzione, nemen we il pranzo de lunch bij Antico Caffè Kalaris (1855), op het terras, in de schaduw van parasols. Het waait dusdanig flink, dat de ober gedurig de parasol vasthoudt tegen omwaaien.
We slenteren vervolgens door de wijk Villanova.

Op de Via Roma kunnen we het ijs van 'Casti Pasticceria e Gelateria' niet weerstaan. Een stracciatella en een pistacchio. Smullen!

Als we de stad verlaten rijden we eerst nog naar 'Lungamare Poetto'. Als er genoeg wind staat zouden daar veel surfers en kyters zijn. Maar vandaag is dat welgeteld 1.

In de rubriek 'verrassende beesten', vandaag flamingo's. Buiten het centrum, in de lagune 'Di Santa Gilla' zien we honderden flamingo's. We kunnen op de snelweg niet stoppen om ze te fotograferen.

1. Henri:
    Mooie beelden
  2. Liesbeth:
    10 juni 2024
    Ziet er nog steeds heerlijk uit
  3. Wilma:
    10 juni 2024
    Mooi hoor en lekker weer zo te zien! 🤗
  4. Marianne:
    15 juni 2024
    Ik ben tot de 10e weer bij.
    Morgen ( 16 juni) als Nederland tegen Polen dan speelt de volgende aan de beurt
  5. Rik: