Foteviken Vikingaby
9 juli 2025 - Smygehamn, Zweden
Het ontbijt is van 07.30 - 09.00 uur volgens de website. Als we 08.17 wakker worden haasten we ons om ons klaar te maken. Eenmaal bij het ontbijtbuffet staat daar op een bord dat het ontbijt van 07.00 - 10.00 is. Even verderop naar de buitenruimte staat een bord frukostbuffé 07.00 - 09.30. Verwarrend, ongetwijfeld werk van Kløns.
Onthaasten. We gebruiken de koffie op het terras op één van de relaxte loungebanken. We zien verschillende zeilboten op zee. Van west naar oost of van oost naar west. Het is een behaaglijke temperatuur. Heerlijk. We tappen nog een bakkie koffie. We zijn alle notie van dag en datum al tijden kwijt. Zo is vakantie.
We bezoeken Foteviken Vikingaby in Höllviken.
Eén van weinig overgebleven Vikingen (...), Per Olof, verhaalt over het leven in zijn dorp. Over de goden Thor, Odin, Freyr, Freya, en Loki. Thor was eenvoudig te herkennen. Tussen de bevolking die toentertijd gemiddeld 170 cm groot was, viel hij met zijn 210 cm lengte en rode haren met rode baard direct op (De hamer van Thor heeft Volvo later als model gebruikt voor de lampen). Ook Freyr, god van de vruchtbaarheid, was goed herkenbaar. Zijn toch al fors uitgevallen geslachtsdeel bevindt zich in een permanente staat van opwinding. Als Freyr een hoek om gaat, zie je de eerste twee seconden..... ach, ik visualiseer te veel. Heel goed herkenbaar dus.
Per Olof vertelt over de handel, de plunderingen, de straffen, hoe de woningen gebouwd en meeverhuisd werden en nog veel meer. Machtig interessant. Een gave ervaring.
Vikingkoning Harald Gormsson (regeerde van 930 - 986), ook bekend als Harald Blåtand (Blauwtand), bekeerde zich als eerste Vikingkoning tot het Christendom. Niet om religieuze redenen, louter om politiek-tactische redenen. Het betekende uiteindelijk het einde van de Viking-cultuur.
Het is werkelijk prachtig hoe ze het dorp hebben gebouwd. De vlag van Skåne wappert fier op de uitkijktoren. Diverse figuranten, compleet met theaterspel, leuken het op. Het bezoek is zeer de moeite waard.
Als we weer op de P-plaats staan krijgen we bijzonder mooi nieuws: de geboorte van Senn, zoon van Suzanne en Jordy. GAAF, gefeliciteerd !
Op de terugweg stoppen we weer bij Smygehuk, het meest zuidelijke punt van Zweden. Ik ga de vuurtoren in. Van bovenaf een mooi vergezicht. De zon heeft zich inmiddels verstopt, dus het is niet zo helder.
Terug bij Hotell Smygehus trekken we een paar baantjes in het zwembad. Daarna weer in het 35°C warme buitenbad. We raken in gesprek met een Zweeds echtpaar uit Stockholm, dat vanmiddag is gearriveerd. Leuke conversatie over Zweden, Nederland, andere landen in Europa en nog meer.
Kløns werkt vanavond niet. Toch met pensioen gestuurd? Jammer, want hij gaf toch sjeu aan de beleving.
Vandaag kwamen we een bekend persoon tegen. Zie de foto's. Prijsvraag: wie is deze persoon???
Degene het eerste goede antwoord geeft is winnaar van de eeuwige eer.

Wel weer een mooi verhaal en mooie foto's!
Gaat ook een beetje naar de nieuwbakken opa Sandy, naar wie vandaag zijn kleinzoon Senn is vernoemd, hij hintte met J L uiteraard ook op J Ligan.
Maar ik denk dat het een onbekende neef van Bert is
Bijzonder dat hij daar is